Krótka 6

historia

Mmm na ciepło i na zimno, czyli kiełbaski wiecznie żywe
2022.05.11
fot

Podobno Polska to światowa stolica grilla. Pysznie skwierczące kiełbaski napędzane węglem drzewnym to jednak u nas dosyć nowa moda. Kiedyś jadano bowiem kiełbaski na ochłodę. Podczas pruszczańskich festynów pierwszomajowych sprzedawano na stadionie cudnie zimne serdelki prosto z przypominających wielkie owady Starów – chłodni. Dodawano do nich rzecz jasna cebulkę i musztardę, bo o keczupie nikt jeszcze nie słyszał.

Miłość do kiełbasy na zimno kwitła także w innych częściach miasta. Jak widać na zdjęciu – także na murku przed „Rotundą”, a dokładniej przed jej późniejszą przybudówką, popularną „Kiszką”. Para ujęta na zdjęciu pałaszuje świeżo zakupioną wędlinę, pochodzącą zapewne z niedalekich „Delikatesów”. Zdjęcie pochodzi z 1991 roku, a więc z czasów, kiedy serdelki na zimno musiały powoli ustąpić nowej miłości rodaków – skwierczącym kiełbaskom z dodatkiem keczupu. Niedługo potem nad miastem, co weekend unosiły się nie tylko helikoptery, ale także specyficzny zapach pieczonej wędliny, którego epicentrum była giełda samochodowa.

Konsumenci uchwyceni zostali wrażliwym na tego rodzaju scenki, okiem niezapomnianego fotokronikarza miasta, Jerzego Ossorya-Cierpickiego, a publikujemy je dzięki uprzejmości Romana Ciesielskiego. Życząc smacznego weekendu, prosimy zwrócić baczniejszą uwagę na sweter z napisem „Boys”, będący symbolem tamtych czasów.

zobacz także

plakat
Kolejna lekcja historii w terenie!
2024.09.05

W ramach cyklu wykładów i wędrówek Domu Wiedemanna i Wydziału Architektury PG, zapraszamy Państwa do zgłębienia wiedzy na temat okazałego pruszczańskiego zabytku @Parafia p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim. Zwiedzanie odbędzie się 21 września o godzinie 11:00....


Cegła z napisem "bangschin"
„Pamiątka” z błędem, ale czy na pewno…?
2024.08.28

Do Domu Wiedemanna trafiła tego lata cegła, którą podarowali nam członkowie Pruszczańskie Stowarzyszenie Historyczno-Poszukiwawcze Faktoria. A cegła to nie byle jaka, gdyż wyprodukowana została w nieistniejącej już Cegielni "Quittenbaum”, mieszczącej się niegdyś przy linii kolejowe...


Publikacja naszych historyków
2024.08.21

Z dumą i satysfakcją prezentujemy kolejną publikację naukową naszych historyków! Po artykułach m.in w Zeszytach Muzeum Stutthof, publikacji "Pruszcz Gdański - miasto i powiat w latach II wojny światowej" oraz nominacji do nagrody dziennikarskiej Grand Press, przyszedł czas na "Roc...